PIVO NAŠICH PŘEDKŮ

PIVO

Kočí 1%
Nízkoalkoholické pivo alk.obj do 1 %. Pro kvašení piva je použit speciální kmen kvasnic od Francouzké firmy Fermentis, která patří mezi největší světové výrobce kvasnic a pyšní se rčením „každý druhý chléb upečený na světě je z naších kvasnic“. V průběhu kvašení dávají pivu neodmyslitelnou chuť, ale zároveň, téměř nevytváří žádný alkohol
číst dále >
Etiketa Kočí tisk 2021
Rolník 10%
Alk.4,0 % obj. Světlé výčepní pivo. Jelikož každé naše uvařené pivo má nějakou tu svoji historii, proto nesmíme na něj zapomenout. Pivo je speciálně chmelené vyhlášeným americkým chmelem Citra. V chuti a ve vůni dominuje sladové tělo s tóny citrusu. Jelikož rolníci tvrdě makali hlavně v letních časech, tak i pivo je velmi osvěžující do těch nejteplejších letních dní.
číst dále >
Rolník
Hospodář 11%
Naše jedinečné pivo se skvělou chutí... Alk.4,5 % obj. Světlý ležák plzeňského typu. Jedná se o vůbec první, ale zároveň nejoblíbenější pivo, které jsme v Záhlinicích uvařili. Tradiční český ležák dominuje jiskrnou zlatavou barvou, sladovým tělem s doznívající hořkostí vyhlášeného Žateckého chmele. Tohle vše přispívá k úžasné pitelnosti piva za jakéhokoliv období.
číst dále >
Hospodář 1
Procházka 11%
Alk. 4,5% obj. Patří do kategorie Evropského ležáku (Vídeňského typu). Pivo má charakteristickou jantarovou barvu s nezaměnitelnou chlebnatější a hutnější chutí, která je doplněna příjemnou doznívající hořkostí vyhlášeného českého Žateckého chmele. Pivo získalo velkou oblibu nejen svou chutí a pitelností, ale hlavně svojí jedinečností, která je po prvním napití nezapomenutelná.
číst dále >
Procházka
Hanák 12%
Alk. 5 % obj. Světlý ležák plzeňského typu, pro který je charakteristická stálá bílá pěna a zlatá barva. Patří k silnějšímu typu českého ležáku s dominantnější a výraznější hořkostí žateckých chmelů. Sladová plnost a říz, s touto hořkostí, pak harmonizují celkový dojem po napití. Tento nápoj je předurčen jako doplněk k vydatným, tak oblíbeným, českým jídlům.
číst dále >
Hanák
Unikát 12%
Alk. 5 % obj. Světlý ležák plzeňského typu. Pivo se řadí na špičku našeho sortimentu a navazuje na již velmi úspěšné pivo Originál 1927. Proto i tentokrát se vracíme ještě mnohem hlouběji do minulosti, ještě dříve, než byl rok 1927 u Originálu, a to do roku 1902. Kdy se přesně takové pivo vařilo. Trvalo dlouhá leta, než jsme mohli UNIKÁT uvařit a nazvat ho pivem předků. „Dej Bůh štěstí“ Staletí uplynulo a svět pivní kultury se vyvíjí stále dál. Měnila se technologie, receptury. Šlechtili se vstupní suroviny ať už chmel, kvasnice nebo ječmen, a právě ječmen Chlumecký (Dregrův veleraný) je u tohoto piva výjimečný. Jedná se o pivo celosvětově jedinečné svého druhu a nikde jinde nebudete mít možnost toto PIVO ochutnat. K historické odrůdě však nesmí chybět ani původní receptura z roku 1896. Velká zásluha patří výzkumnému ústavu pivovarskému a sladařskému, kdy se jim podařilo odebrat hrstku ječmene z kmenové banky VUŠ. Během několika let oživování a množení, konečně ječmen dostali do potřebného množství pro sladování. Pivo patří do kategorie světlý ležák plzeňského typu. Řadí se na špičku našeho sortimentu a navazuje na již velmi úspěšné pivo Originál 1927 a Chlumecký 1902. Proto i tentokrát se vracíme ještě mnohem hlouběji do minulosti, ještě dříve, než byl rok 1927 u Originálu, a to do dřívějšího století 1896. Kdy se prvně uvařilo pivo v té době nejmodernějším parním pivovaru v Záhlinicích. Trvalo 125 let, než se nám podařilo recepturu získat, Unikát uvařit a nazvat ho pivem předků.  „Dej Bůh štěstí“
číst dále >
Etiketa Z Unikát 2021
Bednář 12%
Alk. 5 % obj. Tmavý ležák. Jelikož bednářské řemeslo bylo v Záhlinickém pivovaru na velmi vysoké úrovni, mysleli jsme i na něj. Jestli máte rádi kávové či kakaové tóny v pivu, tak jsme pro vás uvařili přesně takového Bednáře. Černočerná barva s kávovými tóny, jemným chmelením Žateckým chmelem, dává tmavému pivu tu správnou a neodmyslitelnou chuť.
číst dále >
Etiketa Bednář 2019
Sissi 16%
Alk. 7 % obj. Kategorie Silné světlé pivo typu Bavorského Bocku 16%.V dávných dobách Rakouska-Uherska, žila princezna Alžběta Bavorská, jinak přezdívaná Sissi a jelikož byla Císaře pána Procházky milá, nemohli jsme opomenou ani ji. Co dodat, chuť si prostě zamilujete.
číst dále >
Etiketa Sisi 2022 tisk
Sváteční 13%
Alk. 5,5 % obj. Silné polotmavé pivo. Ať už jako Vánoční nebo Velikonoční speciál, vždy ucítíme po první doušku jedinečnou sladovo-karamelovou chuť s jemnou hořkostí chmele. K vaření byla použita vyvážená kombinace několika druhů těch nejlepších sladů z naší sladovny a chmelů ze Žatce. K dokonalosti přispívá několikaměsíční ležení v pivovarském sklepu, kde ke konci ležení pivo zchladíme až k 0°C a přesně to dává tomuto pivu ten výjimečný sváteční nádech. Celková doba výroby speciálního piva počínaje vaření až koncem stáčením do KEG sudů, trvá v pivovaru minimálně 4 měsíce. Proto už o Vánocích vaříme Velikonoční pivo a v létě zase Vánoční. Tak na zdraví ,,Dej Bůh štěstí“
číst dále >
Sváteční
Velikonoční 13%
Alk. 5,5 % obj. Silné polotmavé pivo. Ať už jako Vánoční nebo Velikonoční speciál, vždy ucítíme po první doušku jedinečnou sladovo-karamelovou chuť s jemnou hořkostí chmele. K vaření byla použita vyvážená kombinace několika druhů těch nejlepších sladů z naší sladovny a chmelů ze Žatce. K dokonalosti přispívá několikaměsíční ležení v pivovarském sklepu, kde ke konci ležení pivo zchladíme až k 0°C a přesně to dává tomuto pivu ten výjimečný sváteční nádech. Celková doba výroby speciálního piva počínaje vaření až koncem stáčením do KEG sudů, trvá v pivovaru minimálně 4 měsíce. Proto už o Vánocích vaříme Velikonoční pivo a v létě zase Vánoční. Tak na zdraví ,,Dej Bůh štěstí“
číst dále >
Velikonoční
Vánoční 13%
Alk. 5,5 % obj. Silné polotmavé pivo. Ať už jako Vánoční nebo Velikonoční speciál, vždy ucítíme po první doušku jedinečnou sladovo-karamelovou chuť s jemnou hořkostí chmele. K vaření byla použita vyvážená kombinace několika druhů těch nejlepších sladů z naší sladovny a chmelů ze Žatce. K dokonalosti přispívá několikaměsíční ležení v pivovarském sklepu, kde ke konci ležení pivo zchladíme až k 0°C a přesně to dává tomuto pivu ten výjimečný sváteční nádech. Celková doba výroby speciálního piva počínaje vaření až koncem stáčením do KEG sudů, trvá v pivovaru minimálně 4 měsíce. Proto už o Vánocích vaříme Velikonoční pivo a v létě zase Vánoční. Tak na zdraví ,,Dej Bůh štěstí“
číst dále >
Vánoční

Na zdraví

a na chuť

Pivo
Sladovna. Místo, kde české pivo dostává chuť
Když jsem se s Alešem Přinosilem, sladařem v Záhnilicích, setkala poprvé na akci zvané Kostelecký Chmelovárek, v podstatě jsem mu nerozuměla. Mluvil o humnovém sladu a jeho variantách, které ve sladovně v Záhlinicích vyrábí. Sama jsem ale obdivovatelkou tradičních českých řemesel, a tak mi bylo jasné, že se do sladovny zkrátka musím vypravit.
číst dále >
5232884-zahlinice-sladar-prinosil-sladovna_denik-630
Historie pivovaru a sladovny v Záhlinicích
V roce 1895 byl postaven velmi moderní rolnický akciový pivovar v Záhlinicích jako první v českých zemích s varnou na parní ohřev. O čtyři roky později došlo k výstavbě sladovny. Pivovar vařil pouze do roku 1921 a k jeho uzavření došlo v následku první světové války a neustálé řevnivosti mezi členy správní rady pivovaru. Tradiční humnová sladovna je ve funkci dodnes a v letošním roce došlo k otevření minipivovaru v ležáckých sklepích původního pivovaru.
číst dále >
fotka_pivovar-1895
V Záhlinicích přes sto let vyrábějí slad tradičním humnovým způsobem
V Záhlinicích na Kroměřížsku funguje už od roku 1899 unikátní humnová sladovna. Slad dodává především do menších regionálních a restauračních pivovarů, každý měsíc jí přibývají další zákazníci. Zářivě žlutá fasáda záhlinické sladovny je v hanácké rovině viditelná už z dálky. Slad, tedy jedna z nejdůležitějších surovin pro vznik piva, se v ní vyrábí nepřetržitě už od roku 1899, kdy vznikla zásluhou známého rolníka a národovce Františka Skopalíka.
číst dále >
RAS5c29a2_1562015Zhlinicesladovna14
Sto let staré pivo? Chutnalo prý jako víno
Probíhající rekonstrukce pivovaru v Záhlinicích na Kroměřížsku odkryla poklad. Stavebníci před několika týdny našli v zazděném větrání ležáckého sklepa tři plné pivní lahve ze začátku 20. století. „Jeden vzorek připomínal svrchně kvašená piva," popisuje Aleš Přinosil, který se zúčastnil jejich otevření a ochutnávání. Otevření archaických lahví s korkovým špuntem se prý nikdo nebál, otrávení nepřipadalo v úvahu. Po nalití zjistili, že dvě piva byla světlá - u jednoho z nich cítili sirnou přítomnost -, třetí tmavé mělo chuť „mírně do cherry“.
číst dále >
ONS5a6dc8_100_let_stare_pivo